Geloven is niet zeker weten, maar
hopen en vertrouwen
Waarom ben ik hier? Heb ik een opdracht in dit leven? Is er überhaupt zoiets als de zin van het bestaan? Vragen die iedereen zichzelf weleens stelt. Als Protestantse Kerk van Emmen herkennen we deze vragen. Graag gaan we samen met u en jou de zoektocht aan naar mogelijke antwoorden. Dat kan individueel, maar ook met anderen, in de gemeenschap van de kerk en daarbuiten. Op plekken waar je stilte kunt vinden, of daar waar veel mensen samenkomen. Zingend, biddend, hopend, op zoek naar iets dat we ‘zielsgeluk’ noemen. Je hoeft geen lid van de kerk te zijn om elkaar te kunnen ontmoeten. Niet alleen op zondag, maar ook door-de-weeks. Je bent altijd welkom. Op de sites van de zes Protestantse kerken in Emmen en Odoorn vind je een keur van activiteiten waar je aan mee kunt doen en mogelijkheden om met ons in contact te komen.
De gelovigen van de Emmense kerken zijn lang niet allemaal supergelovigen. De meesten geloven en twijfelen tegelijkertijd. Omdat het leven soms zo anders voelt dan de ervaring binnen het kerkgebouw. Omdat de woorden buiten soms zo anders zijn dan in een dienst. De mensen die zich betrokken voelen, proberen zich aan elkaar op te trekken, aan de vieringen, soms aan het kerkgebouw en aan het ervaren van God. Zo proberen wij te leven, zo proberen wij te geloven.
EXTRA ONGELOOFELIJKE PODCAST – Paus Franciscus (1936-2025): zijn leven, invloed en opvolging. Met Anton de Wit en Stefan Paas.
Een speciale aflevering die in het teken staat van het overlijden van paus Franciscus. Een spraakmakende paus, dat is hij altijd geweest, en een wereldleider, want dat ben je met 1,3 miljard katholieken wereldwijd.
Paus Franciscus, of Jorge Bergoglio zoals zijn echte naam luidt, was de eerste niet-Europese paus in ruim 1000 jaar. Een paus die dingen behoorlijk anders deed dan zijn voorganger, met soms ook ronduit radicale uitspraken.
Wat maakte hem uniek, of zelfs een 'wandelende paradox'? Was paus Franciscus een hervormer die de kerk voorgoed heeft veranderd of bleef het vooral bij mooie symboliek?
En wat gaat er nu gebeuren? Wat kunnen we bij de uitvaart en het naderende conclaaf verwachten? Wie wordt de volgende paus?
We bespreken het met onze katholieke 'vriend van de show' Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, en uiteraard vaste gast van De Ongelooflijke, theoloog Stefan Paas, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.
Toen het duidelijk werd dat het einde van de paus naderde, kozen we ervoor alvast deze aflevering op te nemen als een necrologie. Zo konden we zonder haast stilstaan bij zijn pontificaat. Dat zijn dood uiteindelijk viel op Tweede Paasdag, vlak na het urbi et orbi, geeft er nu een symboliek aan die op het moment van opnemen nog niet te voorzien was.
DE ONGELOOFELIJKE PODCAST – De denkers achter Trump. Met Beatrice de Graaf en Stefan Paas.
Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.
Wie zijn de denkers – en wat zijn de ideologieën - achter Trump? Een belangrijke vraag, nu de hele wereld naar adem hapt bij alles wat er gebeurt. Tijdens zijn eerste termijn leek Trump misschien nog mee te vallen qua radicaliteit, maar Trump II begint meteen een stuk feller: ideologischer, radicaler. Alsof alles op de schop moet: vrije handel, de democratische wereldorde, ontwikkelingshulp en mensenrechten. Westerse fundamenten lijken te worden afgebroken. Maar wat komt ervoor in de plaats?
Wat is de nieuwe ideologie? Welk wereldbeeld – of geloof – zit hierachter? Met andere woorden: welke ideeën verklaren de chaos van nu?
Live in een uitverkocht Theater de Reehorst in Ede, sprak David Boogerd met hét Ongelooflijke Duo: historicus Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en theoloog Stefan Paas, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en TU in Utrecht
De redactie gaat weer live met De Ongelooflijke! Op woensdagavond 26 juni staat men weer live in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Kaarten zijn te boeken via eo.nl/ongelooflijke.
2 mei 2025
Lied van deze maand (Mei 2025): Mutig, Stark, Beherzt.
De Kirchentage in Hannover in Duitsland zijn weer voorbij. Enkele honderduizenden mensen waren getuige van boeiende gesprekken en discussies, inspirerende muziek, bijzondere liturgische momenten etc. Over twee jaar zijn de Kirchentage in Dusseldorf.
Er wordt iedere twee jaar een nieuwe boek met liederen uitgegeven. Liederen die soms uitbundig zijn maar soms ook ingetogen. Zo'n ingetogen maar zeker aansprekend lied is 'Mutig, Stark Beherzt', het thema van de Kirchentage 2025. Een lied met een actuele en ook hoopvolle tekst en boodschap.
Mutig, stark, beherzt (Text: Lothar Veit, Musik: Fritz Baltruweit) Lied zum Deutschen Evangelischen Kirchentag 2025 (c) Text: Strube Verlag, München (c) Musik: tvd-Verlag, Düsseldorf Fritz Baltruweit (Gitarre, Gesang), Lothar Veit (Gesang), Valentin Brand (Keyboards), Charlotte Fritz (Violine), Konstanze Kuß (Harfe), Sonja Bittner (Backings), Jugendchor St. Sixti Northeim (Ltg.: Benjamin Dippel)
Openingstijden:
Di. t/m Do. 09.00-12.00 uur
Ma & Vrij- is het Kerkelijk Bureau gesloten.
Hoenderkamp 14
7812 VZ
Emmen